Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mårten Lundgrens kvartett – A Tribute to Bob Dorough

2018-10-28 @ 18:00 - 20:00

200Kr


MÅRTEN LUNDGREN KVARTET
A Tribute to Bob Dorough
Mårten Lundgren, trumpet och sång
Helle Marstrand, bas och sång (DK)
Sven-Erik ”Svempa” Lundequist piano
Espen Laub von Lillienskjold, trummor (DK)

Mårten Lundgren, trumpet och sång
I detta projekt får du höra Mårten som både vokalist och trumpetare.
Mårten har sjungit i många år (allt började 1996 när trumslagaren Ronnie Gardiner ville att alla medlemmar i hans band skulle sjunga) och i detta projekt är det viktigt att sjunga då texterna till Bob Doroughs musik är väldigt bra.
 
Helle Marstrand, bas och sång
Helle är ytterligare en i raden av alla fantastiska danska bassister och hon kan höras i många olika konstellationer men hörs troligen oftast med trion Sophisticated Ladies. Hon har även en egen trio med Jacob Fischer, gitarr och Jonas Johansen trummor. Helle har också sjungit flera år och i detta projekt sjunger hon både duetter med Mårten och egna solonummer.

Sven-Erik ”Svempa” Lundeqvist, piano
Svempa är en av de nya stjärnorna på Sveriges jazzhimmel. Han har sedan några år hörts flitigt i Malmös jazzliv  men börjar nu få fart på sin karriär och det är inte att undra på då han spelar fantastiskt. Han arbetar just nu på sitt debutalbum och vi ser alla mycket fram emot att få höra det!

Espen Laub von Lillienskjold, trummor
Espen är en av de mest efterfrågade trumslagarna i Köpenhamn just nu. Det faller sig helt naturligt då han är en av de mest lyhörda trumslagare som finns att tillgå och detta har fått honom att spela med namn som Palle Mikkelborg, Dave Douglas, Jim McNealy och
många andra. Han har varit fast trummis med Klüvers Big Band (som idag heter Aarhus Jazz Orchestra) men är idag bosatt och verksam i Köpenhamn.

Om Bob Dorough
”Vem är Bob Dorough? Jag har aldrig hört talas om honom…” Det är reaktionen jag oftast får när jag berättar om projektet med hans musik, men det
lustiga med detta är att jag vet att i stort sett alla i åtminstone Sverige och Danmark har hört honom sjunga utan att veta om det.
Hur jag kan veta det? Det återkommer vi till….

Låt oss först istället tala om det Bob Dorough är mest känd för och mest stolt över: Sitt samarbete med Miles Davis.
Bob är nämligen en av få, om inte den ende sångare som sjungit med Miles Davis band och detta dessutom under 60-talet när Miles utforskade nya musikaliska områden med sin kvintett som då, förutom Miles själv, bestod av Wayne Shorter tenorsax, Herbie Hancock piano, Ron Carter bas och Tony Williams trummor. De träffades via en gemensam bekant och när Miles Davis blev ”beordrad” av sitt skivbolag ”Columbia” att spela in en julsång till deras samlings-LP ”Jingle Bell Jazz” ringde Miles upp Bob och bad honom skriva en annorlunda julsång. Så kom melodin ”Blue Christmas” till och ni som har hört den vet ju att det är en uppgörelse med kommersialiseringen av julen.

Vid samma tillfälle inspelades ytterligare två kompositioner av Bob Dorough: ”Nothing Like You” och ”Devil May Care” som ju dessutom är titelspåret på Bob Doroughs första skiva i eget namn och med egen musik. En annan sak Bob Dorough är väldigt känd för i USA är att han i början av 70-talet blev ombedd av reklam-mannen David McCall att komponera musik för att få barn i allmänhet (och David McCalls barn i synnerhet) att lära sig multiplikationstabellen. Ur detta föddes idén till ”Schoolhouse Rock” som visades på amerikansk TV på
lördagsmorgnar mellan 1973 och 1985. Här fick barn lära sig både räkna, stava och hur USA fungerar både historiskt och
konstitutionellt genom tecknade filmer med Bob Doroughs musik och texter till.

Den första sången Bob skrev till Schoolhouse Rock var melodin om hur man multiplicerar enligt 3:ans tabell.
Denna melodi kallade han ”Three Is A Magic Number” och 30 år senare lånade en mobiloperatör denna sång som uppringningston till deras nät.
Därmed är vi tillbaka till hur jag törs påstå att alla har hört Bob Dorough sjunga. Det är nämligen honom ni hör varje gång ni ringer någon som har mobilföretaget ”3” som operatör….

Så nästa gång ni irriterar er på den sången, gör inte det, utan tänk på att ni lyssnar på en man som fick ynnesten att sjunga på Miles Davis skivinspelning… Det är få förunnat…

Bob Dorough föddes 12 december 1923 och dog 23 april 2018 i en ålder av 94 år.

Detaljer

Datum:
2018-10-28
Tid:
18:00 - 20:00
Kostnad:
200Kr

Arrangör

Jazz i Mariefred
View Arrangör Website

Plats

Gripsholms Värdshus
Kyrkogatan 1
Mariefred, 64730 Sverige
+ Google Map

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.